måndag 13 september 2010

Kaninprov Bromölla

Så då var det dags för årets första spanielprov.
Christian Dokken kom ner på fredagen för lite träning på kaninerna i Halmstad. En bit mat och en liten whisky sedan var det sängen som väntade.

Upp tidigt för färd mot Bromölla, frukosten åt vi i bilen. Jag skulle starta två hundar, Streamsid´s Scooter och Streamside´s Puch. För Puch så var det premiär, det känns alltid lite extra att starta en hund för första gången.
Christian skulle starta sina två springar Ben och Ginn. För Christians del så var det en rejäl utmaning då hans hundar inte har någon erfarenhet av kanin.

Lottningen tog vid och jag drog nr:1 för Scooter i Ekl och nr:3 för Puch i nkl. Elitklassen och nybörjarklassen skulle dömas av Caj Lindblom. Magnus Nilsson dömde Öppen klassen.

Scooter skulle börja vid en stenmur med slån och nypon snår, han gick riktigt hårt i den tuffa terrängen och presterade 10 kaniner för skyttarna som dock inte tog vara på de chanserna att fälla någon. Släppet varade i 25 min. Alla klassens hundar gicks nu igenom. En del hundar gjorde fel som uteslöt dem för vidare bedömning, och flera hundar skötte sig utmärkt från min position.

Scooters 2:a släpp var som det första, en hårt jobbande hund i en tuff terräng. Han stötte flera kaniner igen men ingen blev falld. Däremot så fick jag dirigera honom till en kanin som en av skyttarna fällde. Nu började det bli lite nervöst, tänk om de inte fäller någon kanin för en hund som prestera så mycket vilt tänkte jag. Domaren gav mig ett tredje släpp och då stötte han en kanin i grästuva som vänstra skytten fällde, apport och snart var kaninen i min hand. Äntligen! Nu var ekl klassen slut.
Efter lunchen skulle nkl hundarna prövas nere vid havet. Tre cockrar om min springer Puch. En liten cockertik började utmed en nerriven stenmur, pigg och alert sökte hon igenom marken efter kaniner, en och annan rusning efter småfåglar. Tiken gjorde ett bra jobb från min position. Ny cocker i marken utmed en annan stenmur och ner till havskanten i nässlor. Nu var det min tur med Puch, jag skulle starta i nässlor upp till låren. Det är väldigt tufft för en unghund, Puch klarade det dock bra och fick till en stöt på kanin som fälldes och apporterades. Nu var det slut på nässlorna och det blev mer buskmark med slån och vildros, här gjorde Puch en betydligt bättre insatts och stötte en kanin i liten "purra" Helt fast och en bra apport. Nu var vi färdiga med släppet på 20 min. Sista hunden var ytterligare en cocker, den här tiken såg lite mer vilsen ut i marken. Hon sökte inte in i buskarna som domaren ville utan sprang mer runt dem.

Nu var det bara att vänta på att domarna skulle summera sina sina intryck av hundarnas arbete.
Så var det dags för utdelningen av dagens priser. Till min glädje så fick puch en etta på sin premiär. Scooter blev min nya jaktchampion med en etta i elitklass.
Smålket i bägaren var att jag dragit på mig en förkylning som gav sig till känna på eftermiddagen. Nu var resan hem lite lättare för mig, Christian hade en del o flyt och fick två nollor med sig hem.
Vi öppnade en flaska Talisker 18år när vi kom till glimten, det känndes skönt när den slank ner i min irriterade hals.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar